Palvelinten hallinta ict4tn022-3002 Viikko 5

Klo 07:43
Alla kurssisivulla (http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%e2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-3004-ti-ja-3002-to-%e2%80%93-loppukevat-2018-5p) annetut harjoitus tehtävät:

h5
Tämän tehtävän saa palauttaa tunnin alkuun mennessä, eli ei tarvitse olla vuorokautta ennen.

a) Säädä Windowsia Saltilla siten, että Windows on orja ja Linux on herra.

b) Säädä Windowsia Saltilla ilman herra-orja rakennetta (salt-call –local)

c) Muuta jonkin Windows-ohjelman asetuksia Saltilla. Monia ohjelmia voi säätää laittamalla asetustiedoston paikalleen, aivan kuten Linuxissa.

d) Valitse aihe omaksi kurssityöksi ja varaa se kommenttina aikataulusivun perään.

e) Vapaaehtoinen: tee omaan käytössä olevaan (Windows, jos käytät Windowsia) koneeseesi Saltilla jokin säätö, josta on sinulle hyötyä jokapäiväisessä elämässä.

Muista vapaaehtoinen kilpa: Kuka hallitsee isointa määrää orjia? Kuka ohjaa suurinta määrää eri käyttöjärjestelmiä ja arkkitehtuureja? Voittajan palkintona huima arvosanabonus.

Teen tehtävät kannettavalla, pöytäkonella ja DigitalOcean serveri konella. Kannettavassa Ubuntu 18.04 LTS (64), pöytäkoneessa Windows 10 Pro versio 1803 (64) ja serverikoneella Ubuntu 18.04 LTS (64). Kuvissa alapuolella koneiden rauta, linux koneet ”sudo lshw -short -sanitize”-komennolla ja windows kone CPUID HWMonitorilla:

a) Säädä Windowsia Saltilla siten, että Windows on orja ja Linux on herra.

Otsikko on kopio tehtävän annosta, jonka linkki löytyy raportin alusta.
Klo 8:10

Salt asennus Windows koneeseen

Latasin viimeisimmän python 3 saltin asennustiedoston windows koneeseen osoitteesta https://repo.saltstack.com/#windows. Kun yritin käynnistää asennuspaketin, niin Windows Defender puuttui peliin ja varoitti tunnistamattoman sovelluksen asentamisesta (kuva alla). Valitsin vaihtoehdon suorita joka tapauksessa, jolloin asennus jatkui ja sain valita Masterin osoitteen ja minion nimen koneelle (kuva alla). Suoritin asennuksen loppuun, jonka jälkeen asentaja ohjelma ehdotti saltin käynnistystä ja hyväksyin käynnistyksen välittömästi.

Toimiiko windows minion palvelimelta

Klo 08:38
Kävin master koneella tarkistamassa tuliko avain pyyntö, mutta ei tullut. Yritin sen jälkeen päästä windows koneen salt-minionin conf.tiedotoihin, mutta windows ilmoitti ettei ole käyttöoikeutta kansioon. Yritin uninstalloida saltin windows koneesta, mutta siihenkin windows ilmoitti ettei ollut oikeuksia, joten kokeilin windowsin perus kikkaa ja käynnistin tietokoneen uudelleen. Uudelleen käynnistyksen jälkeen pääsin heti notepadillä käsiksi minion.conf tiedostoon ja etsin masterin ip-osoitteen, joka osoittautui vääräksi. Korjasin ip-osoitteen oikeaksi ja suoritin järjestelmävalvojana salt-minion-start-service windows komentojonotiedoston. Kävin taas master koneella katsomassa oliko avain pyyntö tullut, mutta ei ollut. Suoritin windows koneella salt-minion komentojonotiedoston ja kävin taas masterilla katsomassa miltä näyttää. Ei avainpyyntöjä, joten pienen tauon paikka, jos vaikka auttaisi. Huomasin, että notepad tekikin conf tiedostosta uuden .txt päätteisen kopion, joten poistin kopion ja muokkasin uudestaan conf tiedostoa siten, että kopiota ei tullut. Suoritin taas salt-minion ja salt-minion-start-service komentojonotiedostot. Tarkistus avainpyynnöistä, mutta ei ollu, joten käynnistän windowsin vielä uudestaan. Uudelleen käynnistyksen jälkeen kokeilin uninstallia ja sain sen suoritettua. Poistin vielä salt kansionkion windows-koneen ”juuresta” ja aloitin uudelleen asennuksen. Suoritin asennuksen, kuten ensimmäiselläkin kerralla, mutta laitoin masterin ip:n tällä kertaa oikein. Masterilla näkyi tämän jälkeen windows-minionin avainpyyntö unaceppted ja denied listalla (kuva alla) eli ilmeisesti pelkkä koneen uudelleen käynnistys olisi riittänyt. Poistin avaimet tällä id:llä ja sen jälkeen tarkistin, että tuli vain yksi pyyntö (kuva alla) ja hyväksyin avainpyynnön. Testasin master-minion yhteyttä pyytämällä masterilla test.pingin (kuva alla) ja hostnamen.

  • Kommennot linuxilla
  • sudo salt-key
  • sudo salt-key -d jwwin10
  • sudo salt-key -A
  • sudo salt ’*’ test.ping
  • sudo salt ’*’ cmd.run ”hostname”


b) Säädä Windowsia Saltilla ilman herra-orja rakennetta (salt-call –local)

Otsikko on kopio tehtävän annosta, jonka linkki löytyy raportin alusta.
Klo 10:14
Aloitin avaamalla powershellin järjestelmävalvojana ja kokeilemalla komentoa ”salt-call –local cmd.run ”hostname”” sain tuloksen (kuva alla). Koska olin jo aiemmin tunnilla (Palvelinten hallinta ict4tn022-3002. 22.11.2018) laittanut windows ohjelmien kirjaston masterilleni tämän linkin http://terokarvinen.com/2018/control-windows-with-salt ohjeilla, niin pystyin nyt kokeilla myös ohjelman asentamista salt-call –local komennon avulla. Ensimmäisellä yrittämällä sain unable to locate package vastauksen (kuva alla), joten tutkin yllä mainittua ohjetta uudelleen ja kävin päivittämässä kirjaston, sekä minionin kirjaston. Kokeilin nyt uudestaan gitin asentamista lokaalisti komennolla ”salt-call –local pkg.install git” ja onnistuin (kuva alla). Kokeilin vielä kloonata oman salt kirjaston githubista(kuva alla), jotta voin todeta ohjelman toimivan.

  • Komennot masterilla
  • sudo salt-run winrepo.update_git_repos
  • sudo salt -G ’os:windows’ pkg.refresh_db


c) Muuta jonkin Windows-ohjelman asetuksia Saltilla. Monia ohjelmia voi säätää laittamalla asetustiedoston paikalleen, aivan kuten Linuxissa.

Otsikko on kopio tehtävän annosta, jonka linkki löytyy raportin alusta.
Klo 11:14
Muutin äsken asentamani Gitin oletus fontiksi Times new roman ja kooksi 12 (kuva alla). Kävin kopioimassa /käyttäjät/käyttäjä-hakemistosta näin syntyneen .gitconfig-tiedoston ja lähetin sen masterille. Masterilla kokeilin ensin tunnilla luomaani hello.sls tilaa, joka laittaa hello.txt tiedoston windows koneen ”juureen”. Tämä kokeilu onnistui (kuvat molemmista koneista alla). Masterilla tein git.sls tiedoston, jonka tarkoitus on asentaa git ja laittaa tuo asetustiedosto paikoilleen (kuva alla). Ensimmäisellä yrittämällä sain vastauksen, että polkua ei ole (kuva alla). Jostain muistin, että vaikka minulla näkyy suomenkielisessä windowsissa Käyttäjät-kansio se on silti oikeasti Users-kansio, joten korjasin git.sls tiedoston polkua (kuva alla). Tällä muutoksella salt ilmoitti, että kaikki on kunnossa (kuva alla). Unohdin muuttaa muutetut asetukset pois, joten kokeilen vielä testiksi muuttaa git fontti asetukset toiseksi (kuva alla) ja päivittää tilan uusiksi. Salt ilmoitti tehdyt muutokset tiedostoon (kuva alla) ja gitin käynnistäminen osoittaa, että muutokset tulivat voimaan (kuva alla).


d) Valitse aihe omaksi kurssityöksi ja varaa se kommenttina aikataulusivun perään.

Otsikko on kopio tehtävän annosta, jonka linkki löytyy raportin alusta.
Klo 13:37

Mainokset

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s